DIETER VAN DER WESTEN & ERIC VAN DER WESTEN – THE SUN WILL RISE AGAIN

Het Nederlandse broederpaar van der Westen zijn beiden sinds vele jaren actief in de wereld van de muziek, zij het op totaal verschillende fronten. De 46-jarige Dieter speelt op basgitaar mee in de door hem geleide Nederlands-Marokkaanse festivalgroep ‘Kasba’ terwijl zijn elf jaar oudere broer Eric op de internationale podia staat als gitarist en begeleider van de Turkse superster Sezen Aksu. Dieter en Eric zijn daarnaast grote fans van de folk- en Americana-sound zoals geproduceerd door artiesten als Townes Van Zandt, Tom Waits, Bruce Springsteen en Neil Young.

Het lag dan ook een beetje voor de hand dat de broers op een gegeven moment de handen in elkaar zouden slaan en een eigen album zouden gaan opnemen. Dat is nu gebeurd met de plaat “The Sun Will Rise Again” waarop ze elf nummers hebben opgenomen. Daarvan zijn er acht door Dieter van der Westen van tekst en muziek voorzien, aangevuld met drie traditionals die ze van een eigen hedendaagse versie hebben voorzien. Die traditionals zijn “(Fifteen Miles On The) Erie Canal” van Pete Seeger, het in de versie van Doc Watson gekende “The F.F.V.” over de geroemde ‘Fast Flying Virginian’-passagierstrein van de ‘Chesapeake & Ohio Railway’ en de door Louis Armstrong als in 1928 bekend gemaakte bluessong “Sint James Infirmary”.

Op 12 maart van dit jaar hebben Dieter en Eric van der Westen hun nieuwe album voorgesteld via een streaming van een liveoptreden in de Amsterdamse concertzaal ‘Paradiso’. Die show kunt u integraal bekijken op de derde video bij deze recensie. Ook de twee andere video’s zijn registraties van een live gebrachte versie van twee van de andere nummers op deze plaat: titeltrack “The Sun Will Rise Again” en op de eerste video hoort u “Save My Memories”.

De geselecteerde liedjesonderwerpen handelen over de liefde, het engagement en de hoop, drie dingen die we allemaal broodnodig zullen hebben in deze moeilijke pandemietijden. De grotendeels akoestische wijze waarop al deze liedjes op het album worden gepresenteerd zorgt voor een heel aangenaam geluid en een bijpassende sfeer. Dieter zingt en speelt op akoestische gitaar, dobro en mondharmonica, terwijl Eric begeleidt op contrabas. Enkel voor de opname van de traditional “Erie Canal” werd Ferdi Lancee als gastgitarist op akoestische gitaar in de Tilburgse ‘Tafelberg Studios’ uitgenodigd.

Dieter van der Westen heeft in de voorbije jaren ook een aantal soloplaten uitgebracht zoals “Save My Memories” in 2008, “Old Oak Tree” uit 2016 en het met zijn band in 2018 uitgebrachte folk- en popalbum “Me And You”. In de nummers op dit album “The Sun Will Rise Again” krijgen we knappe melodieën te horen met fijn akoestisch fingerpicking gitaarwerk en dito zangprestaties van singer-songwriter Dieter van der Westen met Eric een paar keer ook behoorlijk sterk in de backing vocals. Van hun eigen nummers selecteerden we “From Dusk Till Dawn”, “Hold The Line”, “Save My Memories”, “Blue Skies Above” en vooral het beklijvende “House Of Hope” dat op werk van de Amerikaanse formatie ‘James Curry’ lijkt. De ‘van der Westen-Brothers’ hebben een uitstekende folk- en Americana-plaat afgeleverd met “The Sun Will Rise Again”, een album dat ons nu al doet uitkijken naar het vervolg.

(valsam)

 

 

 

Artiest info
Website  
 

Label: Culture Clash
distr.: Sonic RendezVous

video